VDH

Gepubliceerd op 28 april 2025 om 10:59

In de strijd tegen de kilo's zien we (vaak) door de bomen het bos niet meer. Verschillende goeroe's en 'ervaringsdeskundigen', maar ook wetenschappelijke theoriën zijn te vinden op het internet. Influencers delen filmpjes en verdienen veel geld met de verkoop van pillen, poeders en maaltijdvervangers.

Dus...laten we het simpel houden!

We leven in een welvarend land waar we alles in overvloed hebben. Na de oorlog hebben onze ouders en grootouders hard gewerkt aan de opbouw van het land, met de vaste overtuiging: 'Ons nageslacht zal geen honger hoeven te lijden!'
Deze visie heeft geleid tot de ontwikkeling van een bloeiende voedselindustrie, die niet alleen zorgt dat we nooit honger hebben, maar waarin ook flink winst wordt gemaakt. We zien dit elke dag weer in de supermarkten, waar producten in overvloed beschikbaar zijn, en in de industrie zelf, die voortdurend versnelde productie en innovatie laat zien. De marketing rondom voedsel en drank is enorm; talloze mensen verdienen er goed aan. Kijk bijvoorbeeld naar deze evolutie in de voedingsindustrie: pmQMB_zaBiw

Maar wat is VDH? Hoor ik je denken...
VDH staat voor: Vreet De Helft!
Als we willen afvallen, is het essentieel dat we minder kilocalorieën (KCal) binnenkrijgen dan we verbruiken. Dit leidt tot een negatieve energiebalans, wat op zijn beurt weer resulteert in gewichtsverlies. Dit is de kern van het verhaal, al is het een vereenvoudigde weergave van een complex onderwerp. Er is natuurlijk veel meer te zeggen over voedingswetenschappen, zoals macronutriënten, metabolisme en de rol van hormonen. Maar in de basis blijft de regel hetzelfde.
Toch is het vaak niet eenvoudig om deze regel in de praktijk te brengen. De omgeving waarin we leven - met het werk, onderwijs, vakanties en ons verlangen naar ontspanning - is sterk gericht op comfort en verwennerij. Hier komt de marketing opnieuw in beeld. Het maakt het voor ons uitdagend om de juiste keuzes te maken.
De producten die worden aangeprezen, zijn vaak niet gezond. Ze bevatten vaak te veel vet, zout of (verkeerde) koolhydraten, zoals suikers, en dat is precies wat ze zo verleidelijk maakt. De 'makers' in deze industrie weten dit maar al te goed en spelen hier handig op in.
In een tijd waarin gezondheid steeds belangrijker wordt, is het cruciaal dat we ons bewust zijn van de invloed van marketing en de voedingsindustrie op onze keuzes. Alleen door kritisch te kijken naar wat we consumeren, kunnen we een gezondere levensstijl ontwikkelen en de weg naar een beter welzijn inslaan.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.